torsdag 29 mars 2018

Blå Blomst

Blå Blomst tillverkades av Royal Copenhagen och är ett av fabrikens äldsta mönster. Fabriken bildades 1775 under namnet "Den Kongelige Porcelænsfabrik" och har sedan dess använt samma logotyp med de tre vågorna som representerar Danmarks tre inre farvatten: Öresimd, Stora Bält och Lilla Bält.
Del av Meissens "Mit Deutschen Blumen"

Dekoren Blå Blomst har varit känd ända sedan starten 1775 och inspirerades då av den tyska fabriken Meissens mönster "Mit deutschen blumen". På den tiden kopierades mönster friskt och även mönstret Musselmalet kommer från Meissen och innan dess från Kina. Musselmalet tillverkades även av Gustavsberg, Villeroy & Bosch, Bing och Gröndal men det är en annan historia.

Blå blomst målades fritt för hand och konstnären hade sin frihet att sätta ihop en bukett med nejlikor, tulpaner, rosor, vallmo, vindor och anemon. Ingen porslinsdel blev på så sätt den andre lik. Varje del bär konstnärens initialer. Det finns tre stilar av servisen: kantig från 1913, med flätad kant från 1775 och med svängd kant från 1780.

Delar av servisen "Blå blomst"

Både farmor och mormor har haft samma servis, kanske för att de blå nordiska blommornas enkla skirhet slog an samma känsla. Nästan samtliga delar har den svängda kanten. Mormors servis köptes till mina föräldrars bröllop och farmors servis är något äldre. Det kan man se för att Kunglig Dansk har ett raffinerat sätt att datera sitt porslin med små streck över eller under varje bokstav i ordet Royal Copenhagen.

Blå Blomst tillverkas inte längre men kan hittas i antikaffärer.
Fler delar av "Blå Blomst"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar